Mistrovství Polska 2005

Ve dnech 8 – 11. září 2005 se konalo v polské  Wroclawi XVI. Mistrovství Polska  v drezuře Seniorů a Ml. jezdců.na které byla pozvána Vlasta Kadlecová s Horoskopem a německá jezdkyně Barbara Kern s koněm Equilibres.Mistrovství Polska seniorů se koná ve Velké Rundě (IM2,GP,vGP) již 16.rok. Předtím se pořádalo pouze v Malé rundě, tak jako se koná v naší republice dodnes.(SG,IM1, vIM1)

 

 

V tomto roce se zúčastnilo celkem 13 drezurních dvojic startujících ve Velké Rundě. Pro Vlastu Kadlecovou to bylo XVI. Mistrovství , kterého se v Polsku zúčastnila ve velké rundě.A zároveň to bylo Mistrovství poslední na kterém v Polsku startovala, protože se tímto startem přijela zároveň rozloučit se svými polskými spolujezdci a přáteli.Rovněž tak zakončovala svou čtyřicetiletou Mistrovskou drezurní kariéru. Poprvé startovala v roce 1965 na Mistrovství ČSR a získala svou první mistrovskou, bronzovou medaili.Také řadu let v Polsku trénovala i startovala a má zde mnoho přátel. Byli to polští trenéři, kteří ji donutili připravovat si koně až do Grand PRIX a nenechat se uspat v IM 1,která je dosud nejvyšší metou na Mistrovství Česka. Ze začátku byla zvána na toto Mistrovství řadu let s klisnou VERONA a poslední 4 roky s hřebcem Horoskopem. Pro polské přátelé bylo rozhodnutí Vlasta Kadlecové o ukončení sportovní kariéry velkým překvapením. Na Polském Mistrovství předvedla dvojice Kadlecová – Horoskop výkon daleko lepší a soustředěnější,(než na CDIO v Mar. Lázních před 14.dny) což se objevilo v hodnocení rozhodčích. V páteční soutěži IM2 získal 53,463%, v sobotním polofinále soutěže Grand Prix to bylo již 54,167% a ve finále Grand Prix kúr dokonce 56,360%. Celkově obsadil ve finále 9.místo. Výkon Horoskopa byl daleko lepší a klidnější, než nešťastné předvedení na CDIO v Mariánských lázních, kde byl absolutně neschopen se soustředit na požadovaný výkon. Tak hodnotil porovnání obou jeho předvedených výkonů i rozhodčí FEI, který se CDIO v Mar. Lázních zúčastnil.(viz výsledky těchto webových stránek).

 

 

Těžko ovšem vysvětlovat drezurnímu nevzdělanci, nebo bývalému jezdci, který sám v Grand Prix nikdy nestartoval (měl problémy si třeba připravit koně do SG a to ještě nedokonale), proč se může stát, že kůň nepodá výkon, na který má.Místo jednostranné kritiky,by jezdec po nedobrém výkonu očekával, že někdo z drezurních veličin se bude zajímat proč nastala taková situace, zda je vše v pořádku včetně rady, pro zlepšení dalšího výkonu.To se však z řad českých představitelů drez. sportu nestalo........ ale zato se přišli zeptat jezdci i rozhodčí z jiných zemí a někteří se snažili i poradit.

 

 

O to větší byla radost jezdkyně z výsledků Horoskopa  na Mistrovství Polska 2005.

 

 

Dalším překvapením polského Mistrovství, bylo předání polského koně CELBANT ( v ČR na něm startovala pár let jezdkyně Charvátová) zpět jeho původní jezdkyni Anne BENIAS. Mnozí pamatují, že Anna Benias pod vedením paní Marie Theodoresku si tohoto koně sama připravila a také kvalifikovala na OH. Ale termín narození jejího syna Jana, ji donutil účast na OH odložit.Již tehdy se vědělo, že pro Celbanta to byla poslední možnost účasti na OH. Pro Annu Benias však ne. Již nyní si připravila dalšího koně Nefryt a startovala v GP na Mistrovství Polska.

 

 

Předání Celbanta svým diplomatickým šarmem komentoval rozhodčí FEI Janusz Lawin .A když se Celbant objevil před nastoupenými jezdci při slavnostním ceromonielu v neděli,(dovezen byl ve 22.hod v sobotu), povstala celá zaplněná tribuna a potleskem vítala tohoto slavného koně zpět – domů. Slzám a dojetí se neubránil snad nikdo ze zúčastněných.A tak květy na rozloučenou spolu s čestnou cenou od pořadatelů Mistrovství, které obdržela Vlasta Kadlecová ale i Anna Benias a umístění na medailových místech doplňovaly slavnostní chvíli při ukončení tohoto nejvyššího polského sportovního klání.