Mistrovství ČR – 2005 Mariánské lázně

 

ve dnech 29. – 31.7.2005 se konalo Mistrovství ČR 2005, kterým byla ČJF pověřena JS Mariánské lázně.Určitě velmi dobrá volba, která pod vedením známé osobnosti pana Václava Nágra a jeho západočeského kolektivu, se postarala o perfektní organizovanost a spokojenost všech účastníků ( až na pár jedinců ale ti se vždycky u každého pořadatele vyskytnou.) Ustájení i ostatní služby byly perfektní. Jen ceny v restauraci se zdály na jezdecké závody neobvykle vysoké. Avšak, kdo chtěl, mohl použít i levného bufetu v areálu. Totéž platilo i o ubytování, kdo se cítil, mohl bydlet v drahém hotelu Krakonoš, ale dalo se najít i perfektní ubytování o 50% v levnějších soukromých penzionech.


Myslím, že pořadatel se zhostil Mistrovství ČR Juniorů, Mladých jezdců a seniorů na výbornou. Malou výtku by asi zasloužila stále stejná hudba, která po celé 3 dny doprovázela výkony jezdců a také by asi bylo vhodné pro takto velkou a noblesní akci zajistit profesionální hlasatelku, teď třeba mám na mysli

paní ing.MiladuBAREŠOVOU, která by o každém koni i jezdci dokázala zaujmout diváky fundovanou informací čímž by se ještě zvýšila kvalita pořadatelské činnosti. Ovšem nevím, zda by přijala pozvání, protože vzhledem ke své profesionalitě je často dlouho dopředu zadaná, a ve výše uvedeném termínu má již předem přislíbenou jinou důležitou činnost, jak dokazuje její velká vytíženost na velkých akcích a také její objednání by asi muselo být nejméně před sezonou, dostatečně časově předem rezervováno.

Ale to jsou jen již detaily, které pořadatel jistě pro příště doladí.


Protože jsem se nezúčastnila MČR ( přesto, že jsem měla možnost startovat na koni Horalka,rozhodla jsem se pro svůj poslední start v Grand Prix na Mistrovství POLSKA 2005. Svou sportovní kariéru jsem chtěla ukončit tam,kde jsem před 15 lety na Mistrovství Polska poprvé v soutěžích GRAND PRIX startovala.

Řadu let s klisnou Veronou a poslední léta s trakénským hřebcem s Horoskopem.


V roce 1965( I.medaile) jsem poprvé startovala na Mistrovství Československa a to ve SV. Jiřím a bylo by pod mou úroveň za 40 let své práce končit tam , kde jsem začínala.(chyba v českém drezurním  systému)


S Českým obecenstvem jsem měla naplánováno se rozloučit na Velké mezinárodní výstavě „KONĚ V AKCI“v Pardubicích dne 3. září 2005.Což se také vydařilo.



Svého třetího koně Tomara, ( kategorie T) jsem zapůjčila pro sportovní sezonu včetně Mistrovství 2005 Kateřině Vondráčkové, která vloni v Mostě startovala v juniorské kategorii - poprvé ve svých 15 letech. V letošním roce byla drezurní komisí úroveň juniorů o 2 těžké soutěže značně snížena.

Při prostudování drez. pravidel a sportovně technických podmíněk, které umožňovaly start ve dvou kategoriích, dostala příležitost startovat na MČR na mém koni Tomar, poprvé mezi seniory i Kristýna Vobořilová. Jak se ukázalo v praxi, nebylo to šťastné řešení, kůň byl evidentně přetížen dvěmi starty denně a také předcházejícím treninkem v domácím prostředí.

Přesto však KristýnaVobořilová se nominovala do finále 12 jezdců, kde také toto místo uhájila před jezdci, kteří zůstali za ní, (Alena Zeusová, zkušená Phdr.IvaRonisová a

Mudr. Zuzana Glezgová ( v soutěži IM 1 i ing.V.Šretr)a způsobila mi velkou radost.

Juniorka Kateřina Vondráčková při dané situaci (unavený kůň) mě svým sedmým místem po prvních dvou soutěžích potěšila i když ve finále již spadl její výkon na 9. místo. Start této dvojice ve finále s indisponovaným koněm byl již nad jejich síly. Přesto však jejich výkon proti loňskému Mistrovství v Mostě zaznamenal značný pokrok. Dokázala v 1. a 2.kole porazit své dosud nepřekonané soupeřky, jako jsou např: Lucie Pokorná se Sentry, Kateřina Hrdličková s Laliquem a tak z celkově z 15 ti startujících se posunula v celkovém hodnocení na velmi cenné 9 místo. A jsem přesvědčená, že pokud by tato juniorka startovala na koni sama, jak tomu bylo u všech ostatních

jezdců, mohla dosáhnout ještě lepší umístění, když posoudím schopnosti její i připravenosti koně.

To však neznamená, že toužíme navštěvovat výcvik v Centru mládeže, kde letošní výsledky ovlivnily snížení sportovně technických podmínek juniorů, neboť jak veřejně bylo některými účastníky řečeno, je problém naučit v tomto centru koně a jezdce přeskok, což je povinný cvik soutěží mistrovských i třeba přeborů oblastí.


V kategorii Mladých jezdců mne velmi pěkným výkonem příjemně překvapila stříbrná Tereza Hábová s koněm LIBRA 8. Myslím, že to bylo překvapení nejen pro mne a já si dovoluji pogratulovat i její paní trenérce.


Další co mne překvapilo, bylo hodnocení zahraničních rozhodčích, kteří se nebáli spravedlivého hodnocení a neuchylovali se jen k nízkým známkám. Mnohdy bylo jejich hodnocení vyšší (a to ve všech kategoriích) než rozhodčích českých, kteří se z opatrnosti

drželi zpátky. K tomuto názoru bylo možné dospět řádným rozborem jednotlivých výsledků.


V celkovém seznamu koní, se objevila řada koní, kteří byli krátce před Mistrovstvím dovezeni - zakoupeni (připravené do kategorie IM I ale i stupňů „S“). V dnešní době, není problém „hotového koně“ zakoupit a za týden si zajet třeba na Mistrovství ČR. Klade se však otázka, zda to již nejsou jen předváděcí jezdci,(jak dlouho jim tito koně v dobré přípravě a zdravotně vydrží), nebo zda v budoucnu budou čeští jezdci si vůbec umět připravit svého koně a předvádět svou vlastní práci. Z tohoto důvodu jsem přesvědčena, že drezurní komise by měla zavést kvalifikaci na MČR i u kategorie seniorů.Těší mne, že v Malé rundě máme pár dobrých koní i jezdců např: Šárka Charvátová, Fabricio Sigismondi a další, avšak i když jezdí na CDI 3hvězdy, nezískáváme pro naší republiku ani „bodík“ do Světového poháru, jak jsem se nedávno dočetla ale v obráceném slova smyslu, v časopisu JEZDEC. Body se získávají pouze z VELKÉ RUNDY – GRAND PRIX.

Do výsledků Světového poháru se započítávají výsledky pouze těch jezdců, kteří jezdí VELKOU RUNDU. Neměli bychom si lhát do kapsy.


Taktéž pohádky o blížících se OH 2008, kterých se někteří naši jezdci prý zúčastní, zůstávají jen českým blouzněním a velkoústností – snad i přílišnou namyšleností.

Ti, kteří budou, či chtějí startovat na OH 2008, startovali ve stejném termínu našeho MČR v německém HAAGENU na Mistrovství Evropy. A to se ještě na toto Mistrovství museli předem kvalifikovat! A do OH 2008 zbývají již jen 3 roky a Grand Prix se naučit, byť jen předvádět hotového koně jen tak nedá.Zvlášť, když jezdec dosud v Grand PRIX nestartoval. Jezdci stůjte nohami na zemi!


Měla jsem možnost pečlivě sledovat na rozdíl od různých odpovědných funkcionářů (kteří by měli místo pití šampaňského na terase VIP) bedlivě sledovat na MČR všechny účastníky,všech kategorií a to nejen v neděli ale po všechny 3 dny. Veškeré výsledky mám uložené a jsem ráda, že mi pořadatel umožnil sledování všech startujících alespoň za šňůrou VIP,kde byl velmi dobrý výhled a výkony nebyly rušeny povídajícím si obecenstvem jako na boční tribuně.

Jinak Mariánky – všechna čest a dík za tak nádherné Mistrovství 2005.