Verona

 

narozena 1982

 

Jak poděkovat koni?

 

Před 20 lety se narodila rozpustilá klisnička v bývalém vojenském hřebčíně Hostouni na Šumavě, v té době již patřící St. statku Domažlice.

Jako dvouletá byla zakoupena  za účelem školního koně  (provozního) pro TJJ Přední Kopanina. Již tehdy zaujala svým jiskrným pohledem a temperamentem, který z ní přímo vyzařoval. Bylo to jiné zvláštní zvíře a snad také proto ji tehdy Antonín Kadlec vybral.

Její mimořádná povaha se také v pozdějším jezdeckém výcviku plně potvrdila. Byla osobností v pravém slova smyslu. Pokud se jí něco nelíbilo, třeba jen obyčejné sedlání, nebo podržení nohy při rentgenování, či kování, řešila vše tím, že si obyčejně lehla na zem kdekoliv  a odmítala vstát dokud nebylo po jejím. Její vysoce temperamentní povaha, připomínající spíše plnokrevnou klisnu jí zajistila, že se školním koněm ani stát nemohla.

V té době jsem se jí ujala a ztrávily jsme spolu 18 let překrásného, společného života. Měly jsme štěstí na vynikající trenéry ať již slovenského drezurního mistra a vzácného člověka Dominka Pružínského, který první předpovídal Veroně talent pro piaf , pasáž a cviky  soutěže Grand Prix.. 

Další velkou pomocí pro výcvik Verony až do soutěží nejvyšších byli moji polští přátelé.Trenéři, např.ing.Wanda Wasowská a také pani Maria Theodorescu, německá drez.trenérka, která v té době působila jako trenér polské reprezentace.Taktéž i polští  mezinárodní rozhodčí kteří mi ukázali jak lze neukázněnost a rozmary Veroniny povahy změnit snadno v  poctivou pracovitost, odvahu a závodivost, kterou tato klisna dokázala při všech startech dát dokonale najevo.

A také, jakmile se nastartovalo přepravní auto, Verona okamžitě nervozně přešlapovala a byla přesvědčena, že jede na závody. Taktéž  na autě si zjednávala okamžitě u svých spolucestujících /koňských/ disciplínu a pořádek. Veronu jsem učila já a ona mne taky. Koňské řeči je potřeba se naučit porozumět.Stávalo se nám často, že např.při nácviku pasáže,či piafy s koňmi Kantem a  Simonem, na ně  pořehtávala… jako by jím snad radila?

K Veroniným úspěchům mohu jen říci, že mimo řadu mistrovských titulů v drezuře v ČR, byla daleko slavnější a uznávanější za hranicemi své vlasti.

Startovala 9x na CDI WORLD CUP ve Varšavě i v Ksiazi (viz kniha MEDIA GUIGE DRESSAGE Volvo WORLD CUP) a 11x se zúčastnila Mistrovství Polska , které se koná  jen ve Velké Rundě. Přestože nebyla ideální drezurní kůň, často byla chválena za pasáž, piaf, trojité piruety a její naprosto rovné přeskoky co tempo (jedna-jedna), kterých byla schopná udělat třeba 30.Na CDI ve Varšavě, nynější CDIO , (startovala tam 2x) se nás ptali často druzí závodníci, jak jsme jí to učili apod. O těchto jejích úspěších jako jediného českého koně startujícího tolik let v zahraničí   v Grand Prix  (v ČR se tyto soutěže nejezdily) se však v ČR nesmělo  mluvit……ani raději nepsat……Budete mít pane ing.Křepelko odvahu do článku tuto větu napsat? Nechci Vás nutit ale ráda bych Vám tuto záležitost objasnila.

Víte proč? Závist je zlá věc a ona byla jediná v ČR, kdo uměl  a mohl startovat v Grand Prix.

V září roku 2001 na Mistrovství Polska jsem  se dostala do finále nejen s Veronou ale i s Horoskopem,( že splní obě  kvalifikace i Horoskop startující ve velké rundě poprvé jsem vůbec nečekala).  Do Mistrovské finále Grand Prix - kur (volná sestava s hudbou), však může závodník nastoupit pouze s jedním koněm.

Rozhodčí mi doporučovali dokonce ať si vyberu Horoskopa. Já jsem však věděla, že Verona je pro  finále spolehlivější a také v jejím kúru  měla zařazeny své nejobtížnější cviky,kterými získávala vždy lepší hodnocení než v klasických půlfinálových soutěžích.

Tak se Verona důstojně rozloučila s Vroclavským polským mistrovstvím, kde startovala poprvé i naposled. Ve vroclavském sekretariátu má Verona svůj velký portrét. Ptala jsem se proč Verona, když zde vítězili  koně lepší?

Bylo mi řečeno, že však žádný se tolikrát Mistrovství Polska nezúčastnil…. 
 

Poslední její starty byly na dvou podzimních závodech v IM-II na Přední Kopanině, v září 2001, kde na obou zvítězila.

Letos v lednu mi pošeptala, že se cítí poprvé ve svém životě unavená a přesto, že se maximálně šetřila, začalo ji zlobit srdíčko - lépe řečeno to velké předobré srdce. Pocítila jsem povinnost dodržení modlidby koně a dne 12. února 2002, v 7,08 hod ráno byla navždy šetrně uspána.



Vlasta Kadlecová 

 

Další článek:

Ani královny nemají výjimku